От 1 септември 2014 г. почти една трета от учителския състав ще получи увеличение на заплатите. Това съобщи при посещението си в гр. Добрич служебният министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова.

Коларова напомни, че това е един от факторите, с който ще се гарантира успешното започване на учебната година на 15 септември, съобщиха от МОН. Договореното със синдикатите и работодателите увеличение на минималните работни заплати в средното образование ще се осъществи чрез увеличението на единния разходен стандарт. "Това ще стане, въпреки наложените финансови ограничения", обясни служебният министър.

Коларова подчерта, че като представител на служебния кабинет, си поставя за цел да осигури нормален старт на учебната година и да предпази образованието от намесването му в предизборните партизански битки. Тя допълни, че подготовката за 15 септември, особено в засегнатите от природни бедствия райони, е съпроводена от чувства на оптимизъм заради проявената солидарност както от учителската колегия, така и от родители, членове на училищни настоятелства, ученици и граждани, които са се включили в дейностите по преодоляване на последиците от наводненията.

В Добрич Коларова, придружена от служебния заместник-министър Ваня Кастрева, посети Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Учебното заведение е най-сериозно засегнатото от наводнението училище в района. На място представителите на МОН се запознаха с действията по санирането, които обхващат цялостното обновяване на отоплителната инсталация и кухнята на гимназията. Там водата е достигала 2,70 метра. Отоплителната инсталация на газ, столовата и кухненската техника са били напълно унищожени.