Ако през последните дни сте попаднали на видеа, в които виждате знаменитости да се заливат с кофи студена вода - това не е случайност, а включване в нова благотворителна кампания.

Как започна всичко?

Баскетболистът Пит Фрейтс публично се заля с кофа студена вода и предизвика всеки, който не последва примера му, да дари пари за фондацията ALS (ALSa.org), която се занимава с набиране на средства за страдащите от амиотрофична латерална склероза (бел. ред. самият Фрейтс бе диагностициран с тази болест през 2012 г.). След това, разбира се, дари пари за каузата, защото предизвикателството е с предимно закачлив елемент, за да се включат повече хора в разпространението на идеята.

Кой го последва?

Веднага след това предизвикателството стана масово явление - редица знаменитости, сред които певецът Джъстин Тимбърлейк, музиканите от "Дъ Руутс" (The Roots), телевизионната легенда Марта Стюарт и дори създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг (Вж. видеото), направиха същото - заляха се с вода, но все пак не пропуснаха да дарят за кампанията.

Последният предизвика трима души, сред които и Бил Гейтс, с думите:

"Имате 24 часа да се залеете с вода или да дарите 1000 долара".

Наскоро полузащитникът на "Манчестър Юнайтед" и бивш съотборник на португалската звезда Кристиано Роналдо - Дарън Флетчър, също заяви: "Предизвиквам Роналдо да се залее с кофа леденостудена вода!”

Постепенно и неизвестни хора се включиха, за да дадат своя пример.

За две седмици фондацията, която подпомага хора с болестта на Лу Геринг, събра 7,8 милиона долара, а в сайта за микроблогинг "Туитър" за предизвикателстово "Ледена кофа" са говорили 118 хил. души.