Експертиза ще установява дали е оригинално Панагюрското златно съкровище, изложено в Националния исторически музей (НИМ), съобщи Dariknews.bg - Пловдив.
Проверката ще направим самите ние по молба на пловдивския директор д-р Кисьов, който е открил във фондовете частица, отчупена от един от деветте златни съда, каза пред "Дарик" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

По думите му, ако тази безусловно оригинална част се изследва и нейните характеристики съвпаднат със съда, от който е отчупена, то ще бъде очевидно, че самият съд не е сменен, както и цялото съкровище.

Парченцето е част от съд с форма на елен и не е пътувало по страната и чужбина, заяви директорът на Археологическия музей в Пловдив д-р Костадин Кисьов.
Той уточни, че въпросната част остава, след като през 1974 г. вземат Панагюрското съкровище от пловдивския музей със заповед на Людмила Живкова. Размерите на отчупената част са 5 на 3 сантиметра.

Д-р Кисьов каза още, че е добре да се направи такава проверка заради твърдения на наследниците на откривателите му.
Очаква се следващата седмица въпросното парченце да пристигне в София, а до месец да има вече и резултати от проверката.