37-годишният Васил Бондов от самоковското село Широки дол почина заради недобросъвестни медици. Той поредната жертва на здравната ни система, която мори и болни, и здрави. За това алармират съседи на починалия пред Struma.bg.

Според близките на Васил в последната събота на юли, когато се чествал събора на селото, той се оплакал, че не му е добре и има силни коремни болки и се нуждае от лекарска помощ. Приятелите се притеснили, защото видели, че Васко е силно пребледнял. Дели му обезболяващо лекарство, но то не подобрило състоянието му.

В неделя болките се усилили и мъжът отишъл при джипито си д-р Николай Димитров. Лекарят го посъветвал да отиде при него на другия ден, за да му направи изследвания. С това се изчерпала медицинската намеса на д-р Димитров. На следващия ден приятел закарал Васил до болницата в Самоков, където го настанили в хирургичното отделение. Следобед Васко говорил с баща си по телефона. А след това нещата се развили с главоломна скорост.

„Страшна трагедия е за мен и другия ми син Димитър“, разказва покрусеният баща на починалия мъж – Георги Бондов. „Съпругата ми почина преди години. Васил си отиде заради страшно нехайство. Никакво внимание не му е обърнато. .. Като отиде в неделя при д-р Димитров, той му отказал помощ, защото бил в почивен ден. Заявил му: „Ела утре в болницата“, допълва възрастният човек.
Докато бил в хирургичното отделение, Васил звънял на приятели, на баща си, на 112 с единствените думи: „Умирам!“. Накрая му взели телефона, за да не се обажда на никого.

„Последно е звънял на 112 в 23,50 ч. В 23,55 ч. е починал“, допълва бащата. От болницата им издали само съобщение за смърт. На близките не било обяснено какво лечение му е приложено. В смъртния акт на младия мъж пише, че е починал от остра сърдечна недостатъчност.

„Моят син никога не е имал проблеми със сърцето. Личният му лекар знаеше, че от години се превива от коремни болки. Явно лечението е било непрофесионално. А когато са го приели в болницата, не са му обърнали внимание. С часове е бил сам, без лекарско наблюдение“, коментира родителят.

Коментарът на завеждащия хирургичното отделение на болницата в Самоков д-р Стойчо Гълъбов е следният: „Истината е една. Пациентът не беше здрав. Беше с бъбречна недостатъчност, с висок креатинин, висока уреа, високо кръвно налягане. Незабавно му е приложена терапия, но вечерта е направил перитонична криза и херденциален остър миокарден инфаркт. Отразено е всичко по документи и то се знае… Ние нямаме грехове по този случай. Освен това пациентът беше с наднормено тегло – 120 кг. Ако близките търсят истината, нека се обърнат към личния лекар по отношение на наблюдението и защо е допуснал това състояние“.