Руска военна колона е навлязла на украинска територия през граничен пункт, контролиран от проруските сепаратисти, предаде АФП.
За колоната първи съобщиха британски вестници.

„Руска военна колона е пресякла границата през ГКПП Изварино“, заяви Олексий Дмитрашкивски, говорител на украинската военна операция в Източна Украйна. „Не разполагаме с информация за броя на автомобилите в конвоя“, допълни той.

Според журналисти на британските вестници „Гардиън“ и „Дейли телеграф“ на терен 23 бронетранспортьора, бензинови цистерни и други логистични автомобили с военни регистрационни номера са пресекли границата снощи, малко преди 22 ч. местно време.
НАТО обяви, че проверява свидетелските показания. „Ако се потвърди, ще е поредното доказателство, че Русия прави точно обратното на това, което твърди“, каза говорителят на алианса Оана Лунджеск.

Литовският външен министър Линас Линкевичус също обяви, че разполага с данни, че тази нощ
70 единици руско военно оборудване е било вкарано на територията на Украйна,
предаде Ройтерс.

„Много сме обезпокоени от развитието на ситуацията, защото от една страна говорим толкова много за тази т.нар. хуманитарна автоколона, но в същото време виждаме, че ескалацията продължава и имаме съобщения, че през нощта 70 единици военно оборудване отново е влязло през границата“, каза пред репортери министърът, когато пристигна за извънредната среща с колегите си от ЕС.

При пристигането си за срещата в Брюксел британският пръв дипломат Филип Хамънд също изрази силна тревога от вестта, че руски военнотранспортни средства са влезли в Украйна и каза, че това ще има „сериозни последици“. „Много съм обезпокоен от съобщенията... Ако има някакъв руски военен персонал или транспортни средства в Източна Украйна, те трябва незабавно да се изтеглят или последиците ще бъдат много сериозни“, каза Хамънд.

Шведският външен министър Карл Билд също
обвини Русия, че доставя военна техника за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Той окачестви като „катастрофална“ хуманитарната ситуация в Източна Украйна и подчерта, че отговорността за това носят „опълченците“ и Русия.

„Действително хуманитарната ситуация в така наречените народни републики е катастрофална . Хората понасят тежки страдания“, каза той и обвини за това сепаратистите от Луганската народна република и Донецката народна република. По думите на Билд най-голямата помощ, която Русия може да окаже, е да положи усилия за прекратяване на войната.

От руския антитерористичен център потвърдиха преминаването на руски бойни машини и военни камиони през украинската граница, съобщава Би Би Си.

"Разузнаването потвърди, че колона танкове БТР и военни камиони "Урал" са пресекли границата и през временно затворения пункт "Изварино" е влязъл на територията на нашата страна. Разузнаването съобщава още, че регистрационните номера и идентификационните знаци на превозните средства са руски", се казва в изявлението на украинските служби.

Проникването на руска техника на украинска земя бе потвърдено по-рано от британски журналист. Въпреки това пограничното управление на Федералната служба за безопасност в Русия отрича този факт.

Според Москва в крайграничните райони патрулират мобилни групи, но само на територията на Русия. "В тази връзка информацията за пресичане на руско-украинската граница от група руски военни не е вярна", се казва в изявление на руската служба, цитирано от РИА Новости.