Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система (КСООС) възстанови работата си. В мандата на служебното правителство съветът ще подготви варианти за реформи в осигурителното законодателство.

Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика като уточниха, че разработените варианти ще бъдат предложени на следващото редовно правителство и парламент.

На първото си заседание днес КСООС набеляза основните теми, с които ще се занимава през следващите два месеца. Сред тях са приходите в осигурителната система, ранното пенсиониране на работещите при тежки условия на труд и в специалните ведомства, механизмите за определяне на пенсионната възраст, инвалидните пенсии, краткосрочното осигуряване за отпуск по майчинство и временна нетрудоспособност, допълнителното пенсионно осигуряване.

КСООС, в чийто състав влизат 25 експерти, ще отчете своята работа в края на мандата на служебното правителство. Не се предвижда предоставяне на информация след всяко заседание на съвета, уточняват от там.