Десетки жители на столицата и други големи градове се оказаха със запорирани заплати от съдия-изпълнител, тъй като не са си плащали таксите за асансьор и чистачка на входа. Има вече достатъчно случаи на дадени на съд нелоялни комшии само в София. Заведените дела са за суми от 50 до 2500 лева, разяснили за "Телеграф" от Националната асоциация на домоуправителите.
До съд и запори обаче се стига само като крайна мярка. В 90% от случаите още след като получат нотариалната покана, длъжниците започват да изплащат просрочените си такси вход, които преди това са си спестявали години наред, обясниха от фирма, предлагаща услугата "домоуправител под наем".

По принцип във всеки блок има един двама по-опаки комшии, които не искат да плащат таксите си за вход. Досега в повечето случаи минаваха покрай капките. Отскоро обаче законът предостави на домоуправителите по-големи правомощия и възможност да търсят задлълженията по съдебен път.

"Важното е да се пазят всички документи и те да са изрядни, за да може да се заведе делото", поясни Георги Славов, адвокат към асоциацията на домоуправителите. Като пример за такъв документ той даде протокола от събранието, на което се решава каква ще е таксата за общите дейности, наложени на всеки един член на домакинството.

В повечето случаи щом се стигне до решение на съда, комшиите бързо изплащали сумата, като тя вече е с включените такси по делото. Така например наскоро столичанин със задължение от 180 лева е трябвало да плати след това сумата от 560 лв. с допълнителните такси. Длъжникът се е разбрал да изплати сумата разсрочено.

Вече има няколко спечелени дела за неплатена такса в София, Варна, Пловдив, поясниха фирми, предлагащи услугата "домоуправител под наем". От там посочват, че повечето домоуправители се свързват с тях, когато са вдигнали ръце от лошите съседи.

Освен за неплатени входни такси, много хора са били осъдени и за това, че отказали да дадат пари за общи ремонти на блока.

Двама тарикати от Русе са осъдени от комшиите да платят 1371 лева, колкото е техният дял за ремонта на покрива на панелния блок. те не искали да се издължават, защото живеели на по-долните етажи и течовете съвсем не ги засягали, а и освен това нямали пари. Общото събрание обаче решило, че няма да плаща вместо тях, изготвило изрядни документи и домоуправителят завел дело, което било спечелено.

Дела се водят и срещу собственици, в чиито жилища се отглеждат котила от домашни животни и вонята е непоносима, както и за изгонване на недобросъвестни съседи. Такова дело се води във Варна срещу двойка, която пречела на всички с шумния си секс.