Днес не са измерени температурни рекорди, но за пореден ден бе обявен жълт код за цялата страна поради горещините, съобщиха от НИМХ.

Най-топло днес е било в Свищов, където термометърът е показвал парещите 38 градуса. Следват Плевен, Кнежа, Лом и Ловеч с горещите 37 градуса. В столицата най-високата температура измерена днес е 33 градуса.

И за утре е обявен жълт код заради високите температури, но този път кодът е в сила за Югозападна, Южна, Източна и Североизточна България. Ще бъде по-горещо в 18 области - Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска, Пловдивска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска, Добричка, Шуменска, Силистренска, Разградска, Търговищка, Русенска и Великотърновска. В тези области температурите ще бъдат между 35 и 38 градуса. По морското крайбрежие температурите ще са около 30° и 31°. За останалите 10 области в Западна и Северозападна България е обявен зелен код.

Над страната отново ще бъде слънчево. След обяд главно над планинските и североизточните райони от страната ще има временни увеличения на облачността и през нощта срещу събота на отделни места там ще превали и прегърми. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 33° и 38°, малко по-ниски в северозападните райони, в София около 32°.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и привечер, главно по старопланинското било, ще превали и прегърми. Ще духа умерен, по високите и открити части до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра около 19°.

По Черноморието ще бъде слънчево и топло. След обяд ще се появи характерният морски бриз. Максималните температури ще са около 29° – 31°. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е 27°- 28°.