Агенция „Митници” е преведена в състояние, в което не може да работи. Това каза новоназначеният директор на Агенция „Митници” ген. Ваньо Танов. Той се възмути, че в службата са назначени хора с присъди, дори и в чужбина. Те дори ръководели мобилни групи.
„В митницата не може да има специалисти-пенкилер. Хората трябва да се специализират, да се усъвършенстват, да вървят в определено направление,за да постигат резултати”, каза Танов.

По думите му, когато е оглавявал първия път Агенция „Митници", е нямало назначен нито един служител без конкурсна процедура, а само за тази година са назначени около 90 служители, без изобщо да преминат тази предварителна стъпка.

„Второто нещо, което беше направено е да се създаде анализ на риска. Тези, които правят рисковия профил са други хора от тези, които извършват проверката. Съгласете, че не е възможно и не трябва да бъде – един човек да си определя кой ще проверява, той да го гледа на рентгена, той да обявява резултати. Затова бяха разделени тези дейности, правеше се рисков анализ. Всичко това е унищожено”, обясни Танов.

Той подчерта лошата кадрова политика и демотивация на състава по всички направления, които са постигнати през изминалата година.
„Стъпка по стъпка вървяхме да се създаде електронна система и от излизането на продукта, да има пълен контрол и то не от митнически служител, който има сърце, душа и джобове, а от система, на която не може да й се обадят по телефона", каза още Танов.