Свръхтегло и затлъстяване увеличават риска от десетина от най-разпространените видове рак, между които на матката, жлъчния мехур, бъбрека, черния дроб или на дебелото черво, съобщава Франс прес.

Данните са от британско изследване, публикувано в сп. "Лансет".
Изследването обхваща над 5 милиона 16-годишни британци с установен индекс на телесната маса (ИТМ), които са били следени в продължение на седем и половина години.

ИТМ представлява съотношението между ръст и тегло. Стойност на 30 точки е знак за затлъстяване при възрастните. При стойности между 25 и 30 се говори за свръхтегло.

Анализирайки 167 000 случая на рак, регистрирани в тази група хора, учените са установили връзка между ИТМ и 17 от 22-та най-често наблюдавани тумора в Обединеното кралство.

Всяко увеличаване с пет точки на ИТМ води до увеличен риск от някои разпространени видове рак,
между които първенството държи рака на матката (увеличен риск от 62%), следван от този на жлъчния мехур (31%), на черния дроб (25%, на маточната шийка (10%), на тироидната жлеза (9%) и левкемията (9%).

Базирайки се на тези резултати, учените преценяват, че 12 000 случая на често срещани видове рак, регистрирани във Великобритания всяка година, вероятно имат връзка със затлъстяването и свръхтеглото.

В случай че епидемията на затлъстяването се разраства със сегашните темпове, при повишаване на ИТС с една точка на всеки дванайсет години, в страната годишно ще бъдат регистрирани 3800 допълнителни случаи на рак.