На предсрочните парламентарни избори на 5 октомври най-вероятно отново ще има много наблюдатели на политическите формации. Това стана ясно от първия брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК).
В Изборния кодекс не е предвидена възможност да ограничим броя на наблюдателите, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Изборната комисия вече е готова с всички срокове по изборния процес. До 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии (РИК). В процес на изготвяне са и методическите указания за секционните избирателни комисии (СИК) за кметските избори по места, които трябва да се проведат до 12 октомври.
Предстои да бъдат открити изборните секции в чужбина. Регистрацията на партиите и коалициите за предстоящия извънреден вот продължава до 20 август. В момента ГРАО проверява внесените подписки, като окончателно те трябва да са проверени до 23 август.
ЦИК се подготвя и за разяснителната кампания за предсрочния вот. Ще бъдат изготвени шест аудиовизуални произведения и още печатни материали за правата и задълженията на избирателите, за това как се гласува и какво представлява бюлетината.
Най-вероятно ще бъде изготвен и разяснителен материал за машинното гласуване, но това ще стане, след като Министерският съвет определи изпълнителя.
Говорителят на комисията Камелия Нейкова поясни, че и на тези избори машинното гласуване е експериментално. За разлика от предишния вот обаче този път по решение на кабинета „Близнашки" се разширява обхватът му до 500 секции.