Четвърти месец в Албена функционира шахматната академия, която носи името на Анатолий Карпов. Школата бе открита в началото на май лично от легендарния шахматист. Днес уроци в нея преподава громайстор Татяна Молчанова от Русия, която е лично препоръчана от Карпов да преподава играта по неговата методика. 
Първите ходове на Молчанова в шахмата са едва на седемгодишна възраст, когато е в първи клас. В състезателната си кариера тя е била сред призьорите в престижния турнир за Купата на Русия, многократна шампионка е на родния си Санкт Петербург, а сред най-ярките й победи са над гросмайсторките Наталия Жукова и Александра Кастенюк. Става гросмайстор преди 3 години. Омъжена е за гм. Валери Попов, с когото имат две деца. Двамата преподават в школата на Карпов в Санкт Петербург.

„В Албена е като приказка за хората, които обичат шахмата. Това място има не само големи традиции в този елитен спорт, но тук е много красиво, спокойно, плажът е прекрасен, въздухът чист, храната е вкусна, а наоколо има прекрасна зеленина. Много от гостите в курорта съчетават своята почивка с игра в шахматната академия. Тук идват малки и големи, за да подобрят своите умения - няма възрастови ограничения. Наш редовен гост бе 80-годишен французин, който играе с деца на 4-годишна възраст. Това лято академията бе посещавана от много деца от Русия и България. Сред чуждестранните ни туристи, прекрачили прага на школата на Карпов, са американци, англичани, немци, шотландци и др.", сподели Молчанова.

В Академията, която е ръководена от Живко Димитров, Молчанова работи с лицензирания ни треньор Диян Димов.
„Нашият екип дава максимума от себе си. Всички ние осъзнаваме какъв голям шанс имаме да представяме името на Анатолий Карпов. Щастливи сме, че стотици деца посетиха шахматната академия, тъй като този спорт ще ги подготви за живота. Шахматът ще ги научи как да планират, да бъдат търпеливи, да вземат бързи решения във важни ситуации, да предугаждат ходовете на другите - този спорт има много предимства и не случайно се използва от големите компании за подготовка на мениджърските си състави", добави още Молчанова.

Нейната голяма цел е да откъсне децата от таблетите и да ги накара на живо да спортуват и комуникират. През първата година гостите на Албена посещават Академията, а през следващата ще могат да се включват и в лагери.