Разследването срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев е прекратено в края на 2013 година, пише "Дневник". В разгара на февруарските протести през 2013 година срещу високите цени на тока, прокуратурата започна проверка на енергийния регулатор ДКЕВР и на енергоразпределителните дружества. Няколко дни след това стана известно, че срещу Ангел Семерджиев, който оглавяваше комисията до началото на 2013 година е започнала разследване за престъпление по служба.
Според прокуратурата в периода 2009 – 2012 г. в качеството си на длъжностно лице - председател на ДЕКВР, Семерджиев е използвал своето служебно положение, за да набави за другиго – "Про енерджи трейд" ООД, противозаконна облага - получен лиценз за търговия с енергия за срок от 10 г., което е престъпление от Наказателния кодекс.

Семерджиев купува вила край Несебър на символичната цена от 35 хил. лв. от семейството на Анелия и Румен Димитрови. На адреса им в София е регистрирана фирмата "Про енерджи трейд" с предмет на дейност търговия с електроенергия. Фирмата е получила лиценз за тази дейност от ДКЕВР, а документът е одобрен от председателя на комисията Семерджиев.

Димитрова е и кръстница на детето на Ангел Семерджиев. Впоследствие той е продал и апартамент от 168 кв.м. в гр. Несебър на друга фирма на Димитрова –"Анрад консулт" ЕООД, за сумата от 90 000 евро.

Срещу Семерджиев тогава започна и проверка на Комисията за конфликт на интереси, която установи, че той е бил в конфликт на интереси заради Димитрова. Решението на комисията беше подписано с особено мнение на един от членовете - Паскал Бояджийски.

През март тази година административния съд в София отменя решението на комисията, като тя го обжалва пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за ноември.

Според административния съд "председателят на ДКЕВР е участвал в процедурата по издаване на лицензия не въз основа на лична преценка, а в изпълнение на служебни задължения на компетентен орган. Решението да се издаде лицензия е обусловено не от негов личен акт, а от решение на ДКЕВР съгласно нормите на чл.39- 45 на Закона за енергетиката". Съдът приема още, че "факта на подписана от него лицензия не е закономерна последица от осъществените две сделки за покупка и за продажба. Процедурата по издаването на лицензия представлява сложен фактически състав осъществяването на който не зависи по никакъв начин от личната вола (мотиви) на Председателя на Държавната комисия, а е обусловена от законосъобразното осъществяване на всеки неин елемент. При съвкупна преценка на обсъдените по -горе данни по делото, съдът приема, че в случая не се установява частен интерес, който да е повлиял върху безпристрастното изпълнение на правомощията на Ангел Семерджиев. като Председател на ДКЕВР", приема Административния съд.