Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) има нов ръководител на управляващия орган. В сряда от поста е уволнен Спиридон Александров. На негово място е предложена Яна Георгиева, научи Mediapool. Информацията беше потвърдена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това е първа смяна в ръководството на управляващите органи на оперативните програми. Не се очаква да има други промени, твърдят източниците на Mediapool.

Неофициално се говори, че предстои смяна и на шефа на Държавен фонд "Земеделие" Атанас Добрев, който беше назначен на поста на 14 юли. Служебният министър на земеделието Васил Грудев нито потвърди, нито отрече. Той само обяви, че смяната на шефа на фонд "Земеделие" "не е самоцел", нито му е приоритет в работата.

Проблемите със спряната от ноември 2013 г. оперативна програма "Околна среда", както и с Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са най-големите в областта на управлението на еврофондовете. Там има най-много блокирани плащания и необработени проекти. Служебният кабинет обяви, че решаването на проблема със спрените плащания е един от основните му приоритети в работата.

По данни на Камарата на строителите задълженията към тях по ОПОС възлизат на над 300 млн. лв., а по ПРСР – над 150 млн. лв.

Липсата на комуникация с общините

Спиридон Александров е уволнен заради липсата на диалог и комуникация с общините, които са основните получатели на средствата по ОПОС, заявиха източниците на Mediapool.

По време на изслушване в парламентарната комисия по еврофондовете Александров призна, че не е била спазена процедурата по налагане на финансови корекции на общините, заради допуснати нарушения. Грешката беше, че управлявщият орган по ОПОС не беше дал право на общините да възразят наложените им финансови санкции по ОПОС.

Това доведе до изключително забавяне на определянето на наложените финансови корекции и отблокирането на спрените пари от страна на Европейската комисия. Освен това и до днес няма публична информация, а и самите общини не знаят какъв е окончателния им размер на санкциите.

Фонд "Земеделие" с необработени плащания за 130 млн. лв.

Във фонд "Земеделие" пък има необработени заявки за плащане за 130 млн. лв. по ПРСР, каза Васил Грудев.

В същото време са разплатени едва 61 млн. евро по ПРСР за 2014 г., при план от 398 млн. евро, за да няма загуба на средства в края на годината.

Отделно трябва да се реши проблема с престоялите на "диванчето" в кабинета на бившия шеф на фонда Мирослав Николов стотици проекти на фермери. Срокът за одобрението им изтече на 30 юни. За да могат да получат пари, те трябва да бъдат преработени по новите европейски правила, които влязоха в сила от 1 юли. В същото време крайният им срок за изпълнение е юли 2015 г., който е недостатъчен, по думите на служебния земеделски министър. Васил Грудев обаче не каза какво са решили да правят с "отлежалите на диванчето" проекти.

След заемането на поста началник на фонд "Земеделие" Атанас Добрев вместо да представи екшън план с решването на проблема с престоялите повече от година във фонда 3500 проекта на фермрите и общините, както и план за разплащане с тях, първо пусна парите за реклама на яйца, череши и вина зад граница.