Агенцията за национална сигурност на САЩ е разработвала програма за кибер война, която може автоматично да отговаря на интернет атака, твърди пред "Wired" бившият служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.
Той казва още, че програмата "Monster Mind" (бел. ред. - "Чудовищен ум" в буквален превод) може да засегне държави, намиращи се между "чука и наковалнята", тъй като хакерите могат да предрешат местоположението на атаките си. Monster Mind е замислена да открива и блокира предполагаеми кибер атаки. След като ги засече, софтуерът автоматично отвръща, тоест извършва хакерски атаки.
"Такива атаки може да са завоалирани. Например някой може да се намира в Китай и да създаде впечатление, че атаката идва от Русия. Тогава ответният удар може да бъде нанесен, да речем, по болница в Русия? Какво ще последва", пита Сноудън и предупреждава, че програмата може неволно да предизвика война.
Освен това проектът е изключителна заплаха за личния живот, защото, за да функционира, АНС трябва да сканира всички комуникации, влизащи в САЩ.
"Ако анализираме всички потоци на информация, това значи, че трябва да прихващаме всички потоци на информация. Така ще прихващаме лични разговори без заповед или вероятен повод, дори без вероятно съмнение за вършене на нещо зло. За всички, по всяко време", предупреждава Сноудън.
Бившият агент на ЦРУ е сигурен, че служителите на американските спецслужби продължават да го следят и в Русия, където той в началото на август получи разрешително за пребиваване за три години.
"ЦРУ и АНС имат екип от хора, чиято задача е намират информация за мен. Не мисля, че те са определили точното ми местоположение, но почти сигурно следят с кого говоря в Интернет", каза той.
Същевременно в САЩ се възмутиха от снимката на Сноудън на корицата на Wired, където бившият агент е притиснал американския флаг до гърдите си.
Според списанието, публикувало снимката и статия, Сноудън е искрен идеалист, който стъпка по стъпка с течение на годините се е разочаровал от своята страна и правителство.