Глобалната мрежа е на ръба на претоварването. Вече почти са изчерпани възможните трасета, които се поддържат от някои от по-старите хардуерни платформи, предупреждават от компанията за киберсигурност Renesys.
Техен анализ посочва, че броят на IPv4 мрежите по света вече изчерпва свободните маршрути. Това може да доведе до временни прекъсвания на връзките, докато се изчаква освобождаване на трасета, за да се извършват отделните заявки. Тези прекъсвания може да започнат още следващата седмица, предупреждават от Renesys.
Проблемът е реален, казва Джим Кови, един от основните анализатори на компанията. Той признава, че последствията не са известни на никого, защото това е безпрецедентна ситуация, като част от използваното днес вече старо оборудване е разработено във времена, когато дори не се е подозирало, че интернет може да се превърне във феномена, който е днес.
Освен това всички в мрежата имат различни представи за това доколко голяма е своеобразната глобална карта с маршрути, защото има различни правила в отделните региони. Консенсусното мнение е, че трасетата са около 512 хиляди за всяка съответна IPv4 платформа и повечето по-стари вече достигат този лимит.
Първоначално се очаква, че проблемите няма да са особено осезаеми или видими за масовия потребител. Те ще се изразяват най-вече в по-бавно отваряне на някои сайтове. Но за компаниите, които разчитат на перфектната връзка и обмен на информация в реално време, подобни дори минимални на пръв поглед забавяния може да се окажат сериозен проблем.
Засега единственото решение е внимателен мониторинг от страна на интернет доставчиците, които трябва да следят кои елементи от мрежите им изпитват затруднения и своевременно да инсталират ново оборудване, което разполага с по-голям капацитет, казват от Renesys.
Все пак няма място за паника, допълва Кови. Ситуацията сочи към малки временни проблеми, а не за заплаха за съществуването на глобалната мрежа. Повечето рутери вече така или иначе са способни да се справят с по-големи обеми от трафик. Проблемът ще е осезаем най-вече за операторите и фирмите, които използват старо оборудване.
Това ще е доста дълъг процес, посочва Кови. Ще отнеме няколко седмици, докато бъдат открити всички системи, които са засегнати от този проблем. За момента няма яснота колко може да са те, нито доколко сериозни ще са смущенията във връзките, преди проблемното оборудване да бъде сменено с ново.