13 август е Международен ден на леворъките хора. Средно около 10% от населението на земята използват предимно лявата си ръка, за да пишат, да се хранят, да шият, да си мият зъбите, да завиват болтове, да забиват пирони, да си отварят вратата и други ежедневни дейности.

Естественото преимущество на лявата ръка (или крак) в продължение на векове се е смятало за недостатък, а малките деца са били насилвани да стават десничари, често чрез връзване, бой и други недопустими в съвремието практики. Днес вече се знае, че левичарството е също толкова естествено, колкото и десничарството.

Причините все още не са съвсем изяснени от науката, но се смята, че са свързани с развитието на двете мозъчни полукълба. Лявата половина на мозъка управлява дясната част от тялото, и обратното. Според популярното обяснение дясното полукълбо отговаря за творчеството, мисленето в образи, емоциите и креативността и именно поради това много от изявените артисти, спортисти, комуникатори и политици са леворъки. Лявото полукълбо, доминиращо при десничарите, дава предимство на аналитичното мислене, словото и цифрите, както и логиката.

Тъй като голяма част от уредите, инструментите, машините и дори мебелите са пригодени за удобство на мнозинството десничари, леворъките са изправени пред малки и големи предизвикателства всеки ден. От скоростния лост и компютърната мишка, през ножиците и кафемашините, та до писалките и училищните чинове, левичарите трябва да се справят "наобратно" на това, което мозъкът им диктува. Поради тези наглед дребни неудобства рисковете за здравето са по-големи при леворъките и продължителността на живота им е по-кратка.

Само няколко от забележителните левичари са: Жана Д'Арк, Александър Велики, Наполеон Бонапарт, Бах, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Морис Ешер, Алберт Айнщайн, Бенджамин Франклин, Фидел Кастро, Бил Клинтън, Барак Обама, Хенри Форд, Дейвид Рокфелер, Едуин "Бъз" Олдрин, Луис Карол, Кърт Кобейн, Джими Хендрикс, Дейвид Летърман, Джей Лено, Диего Армандо Марадона и най-известната българска "левачка" Христо Стоичков.

Ако познавате някой левичар, стиснете му ръката днес - лявата!