Министерството на регионалното развитие (МРР) е изпратило във Върховния административен съд дванадесет подадени жалби срещу издаденото разрешение за строеж на подобекти по проекта "Южен поток", съобщи пресцентърът на ведомството.

В МРР са получени жалби от Радан Кънев, Сдружение "Гражданска лига за България", Антраник Ташчиян, ПП "Национален фронт за спасение на България" и ПП "ВМРО-БНД", Институт за зелена политика, Политическа партия "Зелените", "Б ЕНД Б КОНСУЛТ" ЕООД, Национална асоциация "Българско Черноморие", Живка Василева и Емилия Балчева.

Повечето от жалбоподателите оспорват както разрешението за строеж по същество, така и предварителното му изпълнение.
МРР не поддържа предварителното изпълнение на издаденото разрешение за строеж, се казва в прессъобщението.
Аргументите на министерството за това са, че разрешителното за строеж на "Южен поток" от края на юли 2014 г. е административен акт, а не тръжна процедура, поради което може да бъде издадено.

Допуснатото предварителното изпълнение обаче би довело до усложнения, защото наказателната процедура на Европейската комисия срещу България не е приключила. Така на практика е възможно предварителното изпълнение, вместо да защити държавния интерес, да доведе до вреди за държавата.
На 3 юни тази година с официално писмо Европейската комисия е уведомила България за образувана процедура за неизпълнените й задължения по проекта. Комисията счита, че заради потенциалното нарушение на европейското законодателство и възможните последици, българското правителството трябва да спре възлагането на всички тръжни процедури и да се въздържа от сключването на договори.

Бившият министър-председател Пламен Орешарски с писмо от 31 юли 2014г. до членовете на Министерския съвет припомня публично заявената си в началото на юни позиция за спиране на дейностите по изпълнение на проекта до окончателно приключване на наказателната процедура. Ексминистърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е издала оспорваното разрешение за строеж на 31 юли 2014 г.