Регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС) са започнали съдебни процедури срещу 24 държави-членки на Съюза, включително срещу Германия и България, за неизпълнение на задължението за прилагане на Закона за енергийната ефективност, съобщи Европейската комисия (ЕК), цитирана от агенция "Ройтерс".
Пестенето на енергия е един от най-важните приоритетите на ЕС, тъй като конфликтът с Русия (най-големият газов и нефтен доставчик за Европейския съюз) относно кризата в Украйна увеличи загрижеността относно сигурността на енергийните доставки.
Говорителката на Комисията Марлене Холцнер заяви пред репортери, че ЕК стартира автоматично наказателна процедура спрямо Германия, тъй в страната не е в сила законодателство на ЕС за спестяване на енергия.
Холцнер назова конкретно само Германия, но в същото време ЕК обяви, че общо 24 от 28-те страни в ЕС са пропуснали крайния срок (5-и юни) за пълно преобразуване на директивата на Европейския съюз за енергийна ефективност в националното законодателство на всяка една държава.
Директивата за енергийната ефективност беше одобрена като закон през 2012-а година, за да подсили съществуващата цел за намаляване на потреблението на енергия с 20 процента до 2020-а година.
Според Европейската комисия само пет държави-членки са променили местното законодателство, за да изпълнят Директивата за енергийна ефективност, а именно: Кипър, Дания, Италия, Малта и Швеция.
На останалите 24 страни-членки са били изпратени официални предупредителни писма от Комисията и разполагат с два месеца за отговор, че са направени законови промени в тази посока.
След този срок държавите-членки, които не се съобразят с наложената от ЕК директива, ще бъдат изправени пред опасността от тежки ежедневни глоби, докато не успеят да приложат европейското законодателство, предаде БНР.