"Всяка една зараза може да бъде пренесена в рамките на 24 часа навсякъде по света, но в случая с ебола това е трудно - изисква се близък контакт за предаване на болестта, а с повечето засегнати страни България няма почти никакви връзки." Това заяви главен държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на „Тази сутрин".
Той подчерта, че въпреки смъртта на испански гражданин вчера, няма реално внос на вируса в Европа.
По думите му ебола е страшна заради високата смъртност и изключително острото протичане на болестта след първоначалните подобни на настинка симптоми. Освен това, вирусът продължава да бъде активен дни след смъртта на преносителя.
Според Кунчев именно паниката е причина за последните 3 дни да има 120 съобщения в европейския обмен на информация за съмнения за заразени.
Инспекторът беше във възстановяващия се от наводнение град Мизия. По думите му особеността на ситуацията там е, че водата спада по-бавно. Той подчерта, че труповете на животни са по-малко рискови от самата вода, която е минала през пълните със зарази септични ями.
Д-р Кунчев призова хората да спазват много добра лична хигиена, „измиване на ръцете, ако ще по 100 пъти на ден". Той посочи, че има храна и тонове дезинфектанти, но е необходима работна ръка.