С хакната парола и потребителско име братовчедите Продан и Николай Маринови, които опитаха да измамят спортния тотализатор и да приберат джакпота от 5 млн. лв. в 51-ия тираж, проникнали в сървъра на тотализатора.

След като атакували компютърната система на тотото обаче, развили мания за преследване. Страхът ги споходил през юли, докато чакали да приберат милионите от деветия най-голям джакпот в историята на тотото. По-притеснен от двамата бил 19-годишният Продан.

Свидетел твърдял пред полицаите, че студентът от Висшето военноморско училище във Варна се тревожел да не го следят и да не му подслушват телефона.

В същото време обаче той се похвалил пред приятел, че очаква голяма сума пари от София. Момчето дори показало на близките си публикации в интернет сайтовете, че огромният джакпот е “ударен” от човек от Варна. Продан обикалял из магазините на морската столица и оглеждал скъпи вещи, които да си купи, щом получи милионите.
Утре двамата братовчеди, които в момента са в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров”, отново ще бъдат доведени в Съдебната палата в София. Те ще поискат от Софийския апелативен съд да ги пусне на свобода. Двамата са обвинени в опит за измама в особено големи размери.

В събота вечерта градската съдийка Костадинка Костадинова отказа да им промени мярката за неотклонение в по-лека. Един от мотивите  бе, че двамата притежават изключителни компютърни умения и дори под домашен арест, те могат да влияят на разследването.

Братовчедите планирали удара старателно, твърдят от прокуратурата.

На 26 юни, четвъртък по обед, само няколко часа преди тегленето на тиража, Продан пуснал фиш за 70 ст. в квартален тотопункт в родния си град Варна. В неговата комбинация само две числа съвпадали с печелившите, изтеглени по-късно.
Младежът е 19-годишен, завършил е първи курс във Висшето военноморско училище във Варна. Дори по време на задържането курсантът бил на военен лагер в града.
Веднага след тегленето на тиража Николай хакнал сървъра на тотализатора.

Според обвинението той е помагач в опита за измама.
През май е зъвършил математическа гимназия. Носител е на много грамоти и награди от състезания, отличник. Приет е за студент също във Военноморското училище и през есента трябва да е първокурсник. Николай е автор на проект за електронен бележник и в момента училището в Аспарухово работи по него. Бащите и на двамата са морски капитани.

Бъдещият моряк влязъл в сървъра на тотализатора през домашния си компютър, който се водел на името на баща му.

Предвидливо предварително успял да хакне потребителската парола на служител на тотализатора. Така на практика той ползвал неговия айпи адрес. Разследването установило, че айпи адресът, от който е направена манипулацията, не съвпада с айпи адреса на компютрите и лаптопа в дома на Николай.

По време на разпита служителят на тотализатора твърдял, че не е давал паролата си на никого и не познава двете момчета. Адвокатите им обявиха в съдебната зала обаче, че трябва да се търси и трети човек в схемата. Според прокуратурата през чуждия айпи адрес Николай нанесъл печелившите числа върху електронния вариант на фиша, пуснат от братовчед му.

Той обаче не знаел, че тотото има нова програма за сигурност и фишовете се пазят на няколко места. Момчето въвело числата само в едната програма.
Според служителите, които се грижат за сигурността на компютърната система, на 4-ата минута  знаели, че има пробив.

Засичането станало още, докато обработвали числата. Сравнили фишовете в двете програми и видели разликата. Въпреки това обявили, че спечелилият джакпота е от Варна.

“Не са ни надхитрили, веднага знаехме, че печалба няма”, каза вчера по Би Ти Ви Мария Янева, шеф на отдел “Обработка и контрол на тиражите”.

Тя обясни, че системата, с която работи тотото, е въведена преди година и половина и това бил първият подобен опит за пробив в нея.

“Има много защити на различни нива, няма човек, който знае абсолютно всички”, допълни още тя.

Според нея било невъзможно човек отвътре да е участвал, защото те знаели, че има различни нива на защита, а опитът за измама бил хванат на много ниско ниво.
Разкритието на скандала 13 тиража по-късно Янева обясни със следствената тайна и съвета от разследващите случаят да не бъде огласяван.

Според нея печалбата била обявена, за да може да се стигне до измамниците. Сигналът бил подаден в полицията в началото на юли и около месец продължила проверката.

Пак тя твърди, че едното от момчетата пристигнало в тотализатора още в понеделник.

“Взехме му личната карта и я снимахме, предадохме всички документи на следствието.” От нейните думи обаче не става ясно дали тогава Продан, който е младежът, отишъл в централата на тотото в София, е носел част от фиша със серийния номер.

“Карахме го да пише молби собственоръчно и тогава може би се усети”, обясни Янева.

Според прокуратурата Продан се явил в тотализатора на 1 август.
Той носел само малка част от фиша, на която имало две задраскани числа, но ясно личал серийният номер.

Поискал да му се изплатят парите и помолил да не се разгласява кой е печелившият. На изненаданите служители обяснил, че фишът е скъсан, защото, докато се теглил тиража, бил заедно със свой приятел. Познатият му поискал половината от печалбатата, двамата се сбили и скъсали листчето.
Камерите на тотализатора засекли и Николай, който чакал братовчед си пред сградата.

По делото били използвани и специални разузнавателни средства, но не е ясно дали телефоните на момчетата са били подслушвани.

На 6 юли двамата били задържани. Николай в дома си във Варна, а Продан, докато бил с колегите си.

“Искаме да продължим образованието си”, казаха братовчедите пред градския съд в събота. В залата дойдоха и родителите им. Въпреки тежкото обвинение, по което, ако бъдат осъдени, могат да получат и до 15 г. затвор, младежите не показваха да са особено притеснени.

Николай се интересувал от японска цивилизация

Арестуваният за опита да изтегли джакпота Николай е имал интерес към японската цивилизация. За това свидетелства неговата класна, историчката Екатерина Петрова. Николай бил абитурент тази година и завършил с отличен 5,62 елитната природоматематическа гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна.

“Николай е разработил софтуер за електронен бележник с още трима съученици и го е продал на едно от варненските училища. По принцип за нашите най-добри ученици няма значение какво ще пробият електронно. Дали Пентагона, дали някоя банка, или системата на тотото. Интелектът може да служи и за добро, и за лошо. Ако двамата бяха закоравели мошеници, предполагам, че щяха всяка седмица да взимат по 5-10 хил. лева от тотото, но те явно са скочили на целия джакпот.

Николай не е имал никакви комуникационни проблеми с учители и съученици, не е имал и неизвинени отсъствия или някакви дисциплинарни наказания", каза директорът на гимназията Павлин Петков.

Според Петков всяко едно висше училище печели от привличането на младежи като Николай. Учениците ни са супер и са на високо ниво, добави директорът. Николай обаче тепърва щял да учи във Военноморското училище, затова там никой не го познава.

Продан е с година по-голям и вече е бил първи курс там. От училището отказаха коментар по случая. Не е ясно дали Продан в момента е в сесия и има да се явява на изпити.