Украинският парламент прие днес на първо четене законопроект, който може ще доведе до блокиране на руските газови доставки за България.

Законопроектът е за санкции срещу Русия, той бе внесен миналата седмица от правителството на Арсений Яценюк. Той бе подкрепен от 243-ма от общо 308 присъствали на сесията Върховната Рада. Документът предвижда "възможност за въвеждането на 29 ограничителни мерки спрямо Русия, включително спиране на транзита на енергоресурси", предаде РИА "Новости". Известно е, че през Украйна преминава руски за ЕС, включително и за България. Ако бъде забранен транзитът на газ през Украйна, това означава и спиране на доставките за България. Нашата страна ще бъде най-засегната сред 15-те европейски страни, които получават между 30 и 100 процента руско синьо гориво, уточни на свой ред в. "Сега".

На свой ред ИТАР-ТАСС предаде, че законопроектът предвижда "пълно или частично да се спре транзита на ресурси". Документът дава още възможност да бъдат блокирани активи, да се ограничават търговските операции, полети и превози през Украйна, да предотвратява износ на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да се анулират разрешителни, да се ограничат или прекратят пощенските услуги, както и дейността на медии, включително и на електронните. Законопроектът съдържа още мерки, включително ограничаване на сътрудничеството в културата, науката, образованието и спорта.

Макар да е приет на първо четен, документът продължава да бъде обсъждан в комисиите. Очаква в четвъртък да се състои гласуване на второ четене в пленарна зала.