Покупката на инвестиционно злато е нараснала с 60-70% след началото на кризата в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи за Дарик Благовест Белев, управител на фирма за покупко-продажба на злато.

По думите му златото е атрактивна инвестиция за всеки, който има малко спестени пари, а след създалото се недоверие към системата хората са прибегнали към него, за да гарантират спестяванията си.

"Определено имаше ръст. При нас се усети много рязко. Седмицата след конкретния проблем имахме 60-70% ръст на търсене на злато спрямо няколко месеца преди това, което е значително", обясни Белев.

Той обясни, че покупката на инвестиционно злато стартира от около 300-400 лева и може да достигне стотици хиляди и милиони. По думите му цената на златото не се е променила.

"От доста време е сравнително стабилна. Близо от година държи едни и същи нива, което е хубаво от икономическа гледна точка, тъй като 12 години пореден ръст, след това имаше корекция надолу и сега цената отново се стабилизира преди да тръгне отново нагоре. Това е класически пример в технически анализ за поведението на един актив - дългосрочното поведение на цената на един актив", обясни още Благовест Белев.