Оръжия, произвеждани в България, са били продавани на „Ислямска държава“ в Ирак, каза пред РИА Новости източник от военно-дипломатическите среди в Русия.

България е доставяла бронетранспортьори, стрелкови оръжия, гранатомети и патрони. Хърватия е доставяла артилерийски системи, а Румъния танкове и стрелкови оръжия.

Западните спецслужби са организирали продажба и доставка на оръжия за „Ислямска държава“ в Ирак, срещу която днес САЩ нанасят въздушни удари. "Те са отговаряли за подбора на "проверени" доставчици на въоръжения от страните в източна Европа, организацията на парични трансфери, транзита и доставка в Близкия Изток на смъртоносни "хуманитарни" товари". От началото на 2013 г. закупуването на военна техника и въоръжения се извършвало в България, Хърватия, Румъния и Украйна", разкри източникът.

Според източника на агенцията част от сделките са били възложени на фирми фантоми, специално основани, за да изпълнят поръчките. В договорите фигурирали съвсем други стоки и организации, допълва РИА Новости.