До този момент със сигурност мога да кажа, че учебната година никъде няма да закъснее. Това каза служебният министър на образованието Румяна Коларова, предаде БГНЕС.

Поне до този момент нямаме индикации, че ще закъснее учебната година, категорична бе Коларова, която днес представи екипа си.

Обявяването на обществените поръчки, на процедурите, с които се стартират ремонтните дейности в училищата са вече забавени, каза Коларова. Тя посочи, че първите от тях са обявени в средата или края на юли. Служебният министър каза още, че е назначена и проверка за част от процедурите. "Защото се оказва, че те може би са в нарушение с действащото законодателство", заяви Коларова. За няколко дни, в които тя е министър на образованието, са успели да получат по-подробна информация за училищата и проблемите, които предизвикват наводненията за сектора.

Проверката показала, че макар наводнените първи етажи на училищата в Мизия, учебният процес може да започне на втория етаж.

Началото на учебната година ще бъде най-значимото събитие в мандата на Коларова. Училищното образование е сред приоритетите на нейния екип, допълни тя. В него влизат трима заместник министри – Ваня Кастрева ще отговаря за училищното образование, проф. Николай Денков – за еврофондовете, проф. Валери Младенов – за сектор висше образование и наука. В екипа на поста главен секретар отново ще бъде Красимир Вълчев. Петият човек от екипа е началникът на кабинета д-р Стойчо Стойчев.

19 млн. лв. ще трябва да бъдат съкратени от бюджета на министерството заради актуализацията на бюджета на НЗОК. Това съкращение по никакъв начин няма да повлияе върху учебния процес, категорична бе Румяна Коларова.

Служебната министърка се оплака, че от справките, които е поискала е станало ясно, че в това министерство през последните два месеца са направени 108 назначения и преназначения. Имало и хора, които са преназначавани 3 до 5 пъти, за да може да им бъде гарантирана стабилна позиция в министерството. "Напълно съм наясно, че имам сериозни проблеми, на които трябва да намерим решение, но това решение в никакъв случай няма да се основава на реваншизъм или на някакъв вид липса на приемственост. Напротив още от първия ден аз заявих, че стъпвам върху това, което проф. Клисарова е направила", подчерта тя.