Министърът на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство Екатерина Захариева съобщи на пресконференция в МС, че от днес се възстановяват плащанията по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) по всички оси, дори и по спрените.

Тя каза това след среща с ръководствата на Националното сдружение на общините и Камарата на строителите с участието на служебните министри на финансите и на околната среда.
Вече са постъпили искания за плащания към сертифициращия орган от страна на управляващия орган за 188 млн. лева и периодически ще има средства, допълни Захариева.

По оперативна програма "Околна среда" в момента на подаване на искане от управляващия орган към сертифициращия орган, което да отговаря на изискванията, също се извършват периодични плащания.
Това означава, че служебният кабинет намира резерви, преструктурира бюджета, така че да не се загубят средства в края на годината в размер на над 3 млрд. лева, каза Захариева.

По отношение на Фонд ФЛАГ Захариева подчерта, че той е важен инструмент и трябва да се намерят варианти той да работи или други възможности за осигуряване на мостово финансиране на общините.