Кирил Рашков ще се сдобие с обвинение за организиране на престъпна група, а делото ще замине по компетентност към Специализираната прокуратура в София, научи "Монитор".

Провъзгласилият се за цар на ромите бе арестуван на 10 юли вечерта и обвинен от окръжна прокуратура в Пловдив за контрабанда на 501 грама живак. Наред с него бяха задържани и 43-годишният Радослав Петров, Михаил Дерменджиев и Симеон Илиев, които бяха обвинени в търговия с 2 кг и 700 грама амфетамини. От тримата до момента зад решетките е само Петров, а другите двама са пуснати с парична гаранция от по 2000 лева.

"Разследването за живака и синтетичната дрога се води паралелно в общо дело. Имаме доказателства, че живакът е бил необходим на Кирил Рашков за самоделни взривни устройства. Не данни, имаме доказателства", бяха категорични разследващи пред "Монитор". Още през юли, когато съдът разгледа мярката за неотклонение на Кирил Рашков в болничната му стая, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че живакът е бил необходим за така наречените "мръсни бомби, които са със силно поразяващо действие".

Има доказателства, че Радослав Петров и Кирил Рашков са водели разговори как в бъдеще да направят инсталация за произвеждането на синтетични наркотици, заяви преди мярката за неотклонение на Радослав Петров в апелативния съд на 17 юли апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. По думите му връзка между Петров и Цар Киро има и тя ще бъде доказана от държавното обвинение. "Никакви наркотици не са намерени в дома ни. У нас нямаше нищо незаконно. Аз присъствах на обиска", отрече тогава дъщерята на Радослав – Николета Петрова.