Апаратът "Чанъе-3" извърши успешно кацане на Луната. Така Китай стана третата държава успяла да извърши кацане на Луната след САЩ и СССР.

"Чанъе-3" стъпи на лунната повърхност на място, наречено "Залив на дъгата". Заключителният етап на слизането на модула от височина 15 км до лунната повърхност продължи 12 минути. На борда на апарата се намира първият китайски луноход, наречен "Юйту" (Нефритов заек). Очаква се самодвижещото се устройство да работи на Луната не по-малко от три месеца.

Луноходът ще се отдели от "Чанъе-3" в неделя вечерта. Той е снабден с високоефективна система за електрозахранване, която при ярко осветяване ще складира получената енергия в акумулаторите му, а при по-слабо цялото електричество от батериите ще отива за поддържане на работоспособността на апарата. Луноходът има шест колела и може да се движи с максимална скорост от 200 метра в час.

"Чанъе-3" бе изведен на 2 декември от космодрума Сичан в провинция Съчуан с помощта на модифициран вариант на ракетата-носител Чанчжън-3Б".

Стартът на "Чанъе-3" отбеляза началото на втория етап на китайската програма за изучаване на естествения спътник на Земята. Тя включва извеждане на апарат на лунна орбита, кацане на лунната повърхност и връщане обратно.
В рамките на третия етап – през 2017 г. на Луната ще бъде изпратен още един апарат, чиято основна задача ще бъде да достави на Земята образци от лунната почва.

Свои космонавти на Луната Китай планира да изпрати след 2020 г.