Нигерийката Ийока, която прави впечатляваща кариера в САЩ, превърна в дансинг площада в Банско по време на международния джаз фестивал, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Певицата, която се смята за последовател на Шаде, накара публиката да стане на крака и да танцува на всичките й песни.

Йиока дойде в Банско заедно със своя бенд в състав: Дейвид Франц – контрабас, китара и барабани, Андрю Бергман – саксофон, Браян Капобионки – акустична китара, беквокал, рап вокал, водещи сола, Джейсън Фан – барабани, ударни. Те представиха традиционна африканска музика, комбинирана с модерно звучене и поп. Ийока свири и на африкански барабан, а една от целите, които си е поставила, е да популяризира Африка и да запази живи традициите на континента. Певицата има зад гърба си три албума, пише и поезия. През 2011 г. тя беше номинирана в категорията за ар енд би песен на десетите годишни награди за независима музика в САЩ. Нейната песен "Simple Falling", която е с близо 21 млн. влизания в YouTube, в момента е световен хит и звучи в целия свят. Това бе първото гостуване на Ийока на джаз фестивала в Банско и тя вече се превърна в една от любимките на публиката.

С много аплодисменти бе възнаградена и една друга певица, която се завърна на сцената на Банско след 7-годишно прекъсване. Става дума за Елена Колева, която направи страхотен концерт заедно с със съпруга си Пламен Карадонев – акордеон, пиано, и музикантите Димитър Карамфилов – контрабас, и Христо Йоцов – барабани и перкусии. Певицата живее от 2001 г. в САЩ, където прави джаз със съпруга си, а през месец май бе представен и техният нов албум "Beyond Hope". Завръщането й в България за национално турне, част от което бе и изявата в Банско, се оказа истински празник за почитателите на джаза у нас.