Очаква се до месеци у нас да стъпи чужда компания, предизвикала безпрецедентни таксиметрови протести в Европа. Причината - предлаганата от нея услуга – такси да бъде всеки човек с личен автомобил, разказва bTV в свой репортаж.
Отчитането и таксуването на изминатото разстояние става през специален софтуер и GPS, а не с таксиметров апарат, който може да се манипулира. Моделът вече работи в над 70 града по света и коренно промени представите за пътуване на милиони хора. Промени и представите за бакшиш, тъй като пътуването се плаща онлайн с карта или през телефон. Заради тази услуга такситата в Англия, Германия, Франция и Испания парализираха мегаполиси като Париж и Лондон със стачки на няколко пъти.

Какво точно ще навлезе в България?

Трябва ви кола. Въпросът е решен – от телефона. Приложение засича местоположението ви и ви свързва с най-близкия лицензиран шофьор. Виждате точната му локация на картата, а щом пристигне, получавате SMS. Шофьор може да бъде всеки човек с личен автомобил, одобрен от компанията.

Голяма част от таксиметровия бранш е против. „Законово никъде не могат да намерят решение в цял свят как да наложат. Защото те намират начин как да не плащат никаква лицензия, никакви държавни такси и успяват да извършават дейност”, казва директорът на такси компания Калин Кокошаров. Повдигат се и много въпроси за сигурността ви при тази услуга. „Този ухапаняк, дето ще се качиш ти, дали тука е наред, дали може да кара, дали няма да те очисти на втория завой, дали няма да ти посегне”, казва шофьорът Емил. Ще има ли заради тази услуга и в София протести като в Берлин, Лондон, Париж и Мадрид? Засега това е само предупреждение на таксиметровия бранш.

Анкетата сред младите хора, която направихме не претендира представителна извадка, но ясно показа, че хората между 17 и 30 години са сред феновете на подобен вид пътуване. bTV потърси коментара и на транспортното министерство – законно ли е да ви кара кола без никакви лицензи? Оттам засега отказаха коментар, но ако фирмата стартира дейност администрацията също ще трябва да каже своята санкция.