Интернет гигантите Google и Yahoo работят съвместно по подобряване на сигурността на електронната поща. Двете компании планират да създадат потребителски инструменти, които ще кодират е-писмата преди изпращане и ще ги декодират при получаване.
Проектът стъпва на отворената библиотека PGP, с помощта на която ще се кодира тялото на писмото, без заглавието и имената на пощенските кутии на изпращача и получателя, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. Разчита се на изключителната сигурност на PGP, която не е пробивана досега.
Новият подход използва ключове за кодиране, които се съхраняват при потребителя – на неговия компютър или мобилно устройство, за разлика от традиционните методи, при които паролите се съхраняват на сървърите. Следователно отпада и възможността за нулиране на паролата, но Google и Yahoo се надяват, че тази липса няма да е болезнена за потребителите.

Подобрената защита няма да е задължителна – потребителите ще могат да я активират от настройките на пощенската си кутия. Твърди се, че PGP кодирането ще предпази потребителите от домогванията на специалните служби и хакерите. Дори самите Google и Yahoo няма да могат да анализират съдържанието на е-пощата, въпреки че това ще се отрази негативно на рекламните им услуги.
Подобни промени в сигурността на е-пощата се приветстват от потребителите, много от които останаха възмутени от разкритията, че Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ следи кореспонденцията на хора по целия свят. В момента броят на потребителите на услуги като Google Gmail, Microsoft Outlook и Hotmail и Yahoo Mail възлиза съответно на 425, 400 и 110 милиона души.