Почти 10 г. Елизабет Холмс подготвяше революция в медицината, без да привлича общественото внимание. В това време успя да създаде проспериращата компания “Теранос”, в която работят 500 души и да привлече в съвета на директорите група личности с огромна тежест, сред които и легендарния Хенри Кисинджър.

През 2013 г. пресата нарече “Теранос” “гигант в сферата на биотехнологиите, за който никой не е чувал”. Причината вероятно е, че президентката бе превърнала дискретността в железен принцип, спазван от всичките ѝ сътрудници.

Напоследът обаче компанията и нейната 30-годишна днес основателка все по-често излизат от сянката, пише сп. “Форбс”. През юли 2014 г. Холмс успя да привлече инвестиции от около $ 400 млн. А цялата компания “Теранос” в момента се оценява на $ 9 млрд. Така неизвестното русокосо миньонче с изглед на ангел веднага се сдоби със славата на най-младата милиардерка, изградила богатството си със собствени сили. Мнозина започнаха да я наричат женския Марк Зукърбърг. Даже офисът на фирмата ѝ в Пало Алто е принадлежал преди на “Фейсбук”. И тъй като Елизабет притежава половината от компанията, състоянието ѝ възлиза на $ 4,5 млрд.

Историята на “Теранос” звучи типично за Силициевата долина. Младата основателка напуска престижния университет “Станфорд”, за да се заеме със собствен бизнес. В стила си обича да подражава на Стив Джобс - облича се винаги по един и същи начин - с черно поло, черно сако, черен панталон и черни обувки с нисък ток. Кратката биография на Джобс, разпечатана от сайта на “Епъл”, е закачена на стената в кабинета ѝ. Само че областта, в която Холмс опитва да направи пробив, няма нищо общо със смартфоните, таблетите, приложенията и социалните мрежи. Нейната основна цел е да преобрази пазара на кръвните анализи.

Ноу-хауто на компанията всъщност е усъвършенстван метод на кръвен анализ, благодарение на който могат да се правят десетки видове изследвания, разполагайки с микроскопичен обем биоматериал. Докато при широкоразпространените анализи от пациента се вземат значително по-големи количества кръв.

При “Теранос” е достатъчна само капка-две кръв на пациента, от която може да се получи в пъти повече медицинска информация, отколкото при традиционните методи. На базата на тези капки лабораторията на компанията прави около 70 различни теста, като резултатите са готови до часове. Технологията е не само по-ефикасна, но и значително по-евтина - на половина до една четвърт от цените в независимите лаборатории и между една четвърт и една десета от сметките в болничните лаборатории.

Информацията за това постижение “Теранос” пази в пълна тайна заради жестоката конкуренция на пазара на кръвната диагностика в САЩ.

Идеята да започне бизнес се ражда в главата на Елизабет Холмс през 2003 г., когато тя е едва на 19 г. и учи за инженер химик в “Станфорд”. Лятото преди това младата жена стажува в лабораторията на Сингапурския институт за генома. Там работи над нов метод за разпознаване на вируса на атипичната пневмония, известен като SARS и разпространен в много азиатски страни. “Трябваше да наваксвам с биологията, но инжерните познания ми подсказаха, че повечето лабораторни тестове могат да се правят много по-ефикасно”, казва Холмс.

След завръщането си в САЩ тя веднага се хваща за работа. “По 5-6 дни изобщо не ставаше от бюрото и спеше по час-два на нощ”, спомня си днес Ноел, майката на младата милиардерка. Резултатът е заявка за патент. Първото изобретение на Холмс е лепенка, която, освен че доставя лекарство на организма, следи промените в кръвта на пациента, за да провери дали медикаментът оказва нужния ефект и да промени дозировката.

Елизабет отива за съвет при любимия си професор от “Станфорд” Чанинг Робъртсън.

“Спомням си, че каза: “Можем да сложим чип за смартфон, така че данните да бъдат изпращани в реално време на лекарите и пациентите и те да следят какво се случва”, разказва Робъртсън. Когато я попитал защо иска да се занимава с това, отговорът бил: “Защото системи като тази могат напълно да революционализират здравната систама. А аз искам точно това. Искам да създам напълно нова технология в помощ на хората.”

“В този момент имах чувството, че гледам в очите на Стив Джобс или Бил Гейтс”, казва професорът, който дава на Елизабет благословия да създаде компанията си.

Холмс е родена през февруари 1984 г. във Вашингтон. Баща ѝ Кристиан Холмс IV посвещава голяма част от живота си на спасителни операции в Африка и на международни проекти за развитие в Китай. В момента той е глобален координатор по въпросите на водните ресурси към Агенцията за международно развитие на САЩ. Майка ѝ работи в Конгреса. В началото Елизабет мечтаела да бъде лекар, но не можела да понася гледката на кръвта. Според родителите ѝ била безстрашно дете, но не и когато ѝ правят инжекции. Затова по-късно прави всичко, за да създаде начин за даване на кръв, който да щади чувствителните пациенти.

Заради работата на бащата, когато Елизабет е на 9 г., семейството се мести в Хюстън, Тексас. Днес по-малкият брат на Холмс е директор по мениджмънта в компания “Теранос”. В Хюстън двете деца, заинтригувани от работата на баща им в Китай, започват да учат мандарински с частен учител. По-късно Елизабет усъвършенства езика с летни курсове в Китай. Родителите на момичето правят първата инвестиция в компанията ѝ с парите, събирани за колежа. С тях тя наема лаборатория и първия си сътрудник.

Изоставя университета, защото цялото ѝ време отива за търсене на инвеститори. “Знаех, че трябва да поговоря с най-малко 200 души, за да успея да заинтересувам поне един от тях”, описва първите си стъпки младата жена. Сега сред ключовите инвеститори е създателят на “Оракъл” Лари Елисън.

Основният аргумент на критиците на “Теранос” е, че компанията използва напредничави, но непроверени от времето технологии, от които буквално зависи животът на пациентите.

Холмс предпочита да не дава ухо на критиките. В продължение на 10 г. тя усъвършенства изобретенията си. Днес притежава 18 патента в САЩ и 66 в чужбина.

През тези години успява да събере уникален екип в съвета на директорите. В него освен бившия държавен секретар Хенри Кисинджър са още и бивши финансови министри и министри на отбраната, а също и генерали. Във връзка с това в американската преса се носят слухове за близките връзки на “Теранос” с военнопромишления комплекс.

През последните няколко месеца компанията преминава в активната фаза на предлагането на услугите си. Преди половин година тя сключва статегическо партньорство с веригата “Уолгрийнс”, която разполага с повече от 8200 аптеки в САЩ. Те пък планират да поставят в помещенията си апарати за вземане на кръв. Именно това споразумение дава възможност на Елзабет Холмс да излезе от сянката на научната работа и да застане в светлините на прожекторите.

Амбициите ѝ са огромни. “Искаме центровете ни да се намират в радиус от 5 км от всеки американец”, казва младата фурия. (24часа)