Химикал, който е свързан с появата на ракови клетки, е използван от милиони по света в паста за зъби всеки ден. Компанията зад пастата Colgate Total настоява, че веществото триклосан, използвано срещу болести на венците, е безопасно за употреба, защото пастата за зъби е била одобрена през 1997 година от Администрацията на САЩ по храните и лекарствата.
При това обаче, токсикологичните документи, използвани от Администрацията за одобряването на пастата, са обнародвани публично едва по-рано тази година в резултат на съдебен процес на базата на Акта за свободата на информацията. Те разкриват, че агенцията е решила даде одобрението за пастата въз основа на научни данни, предоставени от самата компания, съобщава Bloomberg News.

Докладът от 35-страници разкрива, че агенцията е изпитвала притеснения, че употребата на триклосан увеличава риска от рак, но Colgate твърди, че химикалът води до проблеми само в големи дози.

По онова време налични доказателства, както и по-нови изследвания, показват, че химикалът наистина може да предизвика проблеми, включително преждевременно раждане и недоразвити кости при животните. „Обнародваните наскоро страници, заедно с ново изследване на триклосана, поставят въпроса за това, дали агенцията е изпълнила изискванията, когато е одобрила Total преди 17 години“, казват учени пред Bloomberg.

През 2010 година, студент свърза триклосана, често използван за намаляването на бактериални заразявания, с намаляването на фертилността при мишките, а изследване през 2013 година показа, че химикалът намалява броя на сперматозоидите при плъховете. Друго изследване, проведено през 2003 година, разкри, че триклосана присъства в урината на 75% от 2 517 американци, включително и деца, които са били тествани от Центъра за контрол и превенция на болестите.

Въпреки доказателствата, Colgate отхвърля достоверността на резултатите, защото те са получени в следствие на експерименти с животни. „Създали сме система, при която изпробваме тези химикали на хора. Идеята, че те са безопасни, ми харесва, но когато изследванията с животни показват обратното, смятам, че поемаме голям риск“, каза ученият Томас Зойлер.

Въпреки всичко, от Colgate заявяват, че докладът от 35-страници не доказват, че химикалът е вреден за хората и добавят, че безопасността му е доказана по време на 80 клинични изследвания, в които са участвали 19 000 души. От компанията също заявяват, че не планират да променят формулата на Total.