Частни съдебни изпълнители подгониха участничките в мегаизмамата с източване на НОИ през 2010 година, съобщи „Марица”. Само за година с фалшиви болнични листове от бюджета на Националния осигурителен институт бяха изтеглени близо 4 милиона лева.

Схемите бяха дело на няколко организирани престъпни групи, като една от тях действаше на територията на Пловдив и региона. Над 90 жени бяха разпитвани по делото, което бе образувано в пловдивската прокуратура. Процесът все още не е приключил, но за сметка на това държавата вече активно си търси парите.

„Получих писмо, че трябва да върна в срок от 1 седмица 17 хиляди лева. Ако не платя тази сума, ме дават на съдия изпълнител. Аз нямам 17 стотинки, те ми искат 17 000. Ще се самоубия” плаче 22-годишна жена от село Караджово.

Настоява да запазим името й в тайна, защото се страхува. Тя е една от родилките, с чиито данни е източвана държавната хазна. При схемите се използват предимно кухи фирми и пациенти фантоми, а самото източване става по две линии - през обезщетенията за болест и за майчинство. Безработни бременни жени са назначавани на работа със задна дата на много високи заплати. Естествено, не им се плащат нито възнаграждения, нито осигуровки.

При разследването на подобна схема в Пловдив е видно, че в автосервиз в града работят фиктивно 40 жени. 22-годишната млада майка от Караджово е работила в същия сервиз. Той е собственост на фирма „Корект транс”.

„Назначиха ме на 2 000 лева заплата, но не съм ходила на работа. Водех се само по документи. После излязох в болнични и ми плащаха по 1800 лева. С мъжа, който ме назначи на работа, се бяхме разбрали да делим парите 50 на 50. Но после той вземаше 1300 лева, а останалите оставаха за мен”, разказва жената.

Малко след като дъщеря й се ражда обаче НОИ надушва схемата и спира кранчето. „Не съм взела нито лев майчинство. И детските му спряха. Умряхме от глад. Живеем като кучета”, разказва майката.

През последните 4 години непрекъснато я викали да я разпитват в полицията, прокуратурата и съда.

„Разкатаха ме!” казва тя. В същото време обаче твърди, че не е издала човека, организирал престъпната схема.

„Посочихме един, който се водеше шеф на фирмата. Ама аз него съм го виждала само веднъж в следствието. Правиха ни очна ставка. Всички лъжехме, щото ни беше страх”, обяснява майката.

Сега обаче тя и всички останали жени от схемата са изправени пред дилемата или да посочат мозъка на измамата, или да платят парите, които са получили. А сумите са огромни - варират от 11 000 до 25 000. Ако не бъдат платени, имуществото на жените ще бъде запорирано и продадено на търг, а те ще останат без покрив над главите си.