Всяка година в навечерието на празниците, известното и много сериозно медицинско научно списание Бритиш медикъл джърнъл (BMJ) пуска коледно издание, в което има оригинални и творчески проучвания. Но във всички случаи изследванията са проведени с научни методи.

Тази година списанието публикува изследване, показващо , че фамилното име може да разкрие улики за проблеми със здравето ...

Забавно е понякога да се отбележи силната зависимост между името на лице и неговата професията. И това съществува във всички области. Футура припомня Жак Делор (от фр. - Златен, бел.ред.) – бил министър на икономиката, бившият италиански колоездач Марко Вело или други състезатели. В областта на науката е известен орнитологът Дейвид Бърд (птица), който работи за канадския университет McGill, френският математик Анри Поанкаре (на квадрат). Това е нещо, което специалистите наричат "именен детерминизъм".

Случайност или съвпадение? Психологът Брет Пелхъм (Brett Pelham) предложи но вниманието на научната общност през 2002 година проучване, в което се казва, че хората са склонни да предпочитат това, което "има връзка със самите тях". С други думи това показва, че например някой от Хлебарови е по-вероятно да се насочи към професия, свързана с хранителната промишленост.

Ирландски учени продължиха по-навътре и в дъблинската университетска болница (Irish Medical University Hospital Dublin) решили да проверят дали името може да повлияе на здравето. Те потърсили хора с фамилията Брейди (Brady – в англ.ез в словосъчетание прави брадикардия - твърде нисък сърдечен ритъм, бел. ред.). Срещу брадикардия се използва пейсмейкър. И ако някой се казва Брейди, дали той не е подложен на по-голям риск да му бъде имплантиран пейсмейкър?

Авторите на това изследване са извадили данните от телефонните указатели на региона, публикувани между 2007 и 2013 година. Целта: да се открият всички хора с тази фамилия сред цялото население. От общо 161 967 имена 579 са били търсените (или 0,36% от извадката).

По това време в дъблинската болница са били имплантирани пейсмейкъри, използвани срещу брадикардия, на 1012 пациенти. Тринайсет пациенти са изключени от проучването, така че остават 999 . Сред тях са осем Брейди – или 0,8% от пациентите. Над два пъти повече от техния дял в общото население.

Така изследователите са направили и друго изчисление. Те оценили, че 1,38% от лицата на име Брейди ( 8 от 579 ) са били подложени на сърдечна операция, докато при хората с друго име те са едва 991 от 161 388 или 0,61% . Затова резултатите предполагат, че Брейди са по- склонни към брадикардия.

Това изследване е първото по рода си, което установява връзка между името и рискове за здравето. Авторите дори успяват да предположат, че фамилията Brady идва от фамилна предразположеност към сърдечно-съдови заболявания. Това, обаче остава да бъде доказано.

Между хумора и сериозното изследването навлиза в непроучени досега пространства, пише Футура.

В контекста на проучването виждаме пространство и пред българските изследвания в тази посока. Въпроси като "Трябва ли да обърнат повече внимание на здравето си семейство Дебелеви?" и "Дали Захариеви трябва да си проверяват кръвната захар по-често?", остават без ясен отговор у нас.