Трима френски работници ще се появат в съда по обвинение, че са откраднали злато за 900 000 евро от имот, в който работели, съобщи Би Би Си. Според местната преса в Нормандия обвиняемите изравнявали земята, когато попаднали на 16 златни кюлчета и 600 американски златни монети.

Съкровището било в стъклени буркани и може би е било укрито от собствениците на имота по време на Втората световна война.

По делото като обвиняем е привлечен и колекционер на монети.

Вместо да информират собствениците на къщата за своето откритие, работниците /на възраст 20,33 и 40 г./ решили да задигнат златото и да го продадат на местен колекционер на монети. Само че данъчните били алармирани, когато единият от работниците депозирал два чека със сериозни суми в банкова сметка.

Тримата скоро ще се появят в съд в северозападно от Париж.

Всяко от кюлчетата тежало по един килограм, а 600-те монети, датиращи от 1924 до 1927 г., били по 30 грама всяка. Според полицията тримата работници били "обзети от веселба" от откритото съкровище и започнали да пръскат пари за коли и мотоциклети, застраховки и за реновиране на домовете си.

Самоличността на собственичката на имота, в който било открито златото, не беше разкрита. Но тя заявила пред местен вестник, че не можел да спи, откакто бил информиран от полицията за сагата със съкровището. Жената казала пред медиите, че когато работниците започнали да изравняват имота, тя се помайтапила с тях с думите: "И ако намерите съкровище, непременно да ми кажете!".