Не само, че няма реална опасност от режим на тока, няма никакви предпоставки това да се случи, заяви пред БГНЕС експертът по енергетика Таско Ерменков.

Така той коментира изявлението на вицепремиера Екатерина Захариева, която прогнозира спиране на тока през есенния и зимния сезон.

"Доколкото съм запознат в служебното правителство няма експерти по енергетика. Притеснен съм. Това са изказвания, които са резултат по-скоро от някакво непрофесионално отношение към проблемите на енергетиката, отколкото да почиват на реалните факти", коментира Ерменков.

Според него причините за подобни изявления са свързани с непознаването на енергийния сектор и определени икономически интереси, както и с опита да се неглижира постигнатото през изминалата година и половина, което е безспорен успех в сравнение с предходното управление /средата на 2009 – февруари 2013/.

Таско Ерменков вижда в това и опити да се оправдае идеята за енергиен борд, който да бъде по подобие на валутния. "Както сме се отказали от суверенитета в областта на финансите, така да се откажем и от национален суверенитет в областта на икономиката, имайки предвид, че енергетиката е нейният гръбнак", отбеляза той.

Помолен да обясни какво представлява тази идея и реализирана ли е тя някъде по света, Ерменков заяви: "Енергиен борд - такова животно не съм виждал по света. Това, което сега се опитват да направят е под формата на чуждестранни консултанти и уж опитни мениджъри да бъдат предприети някои непопулярни мерки в България на принципа на това, че когато някой чужденец каже нещо, това е меродавно и 100 процентова истина. В общи линии целта е да се направят опити да се приватизира единственият останал държавен отрасъл и да се обслужат едни частни интереси с ВЕИ". Според него с енергийния борд ще се направи опит за допълнително заграбване на парчета от обществената баница.

Таско Ерменков категорично отхвърли обвиненията, че именно намаляването на цената на енергията е довело до унищожаването на енергетиката.

"С намаляването на цената на електроенергията през август миналата година спасихме хората и потребителите. Спомнете си, че правителството на Борисов падна заради непосилните сметки за енергия", каза той и добави, че с намаляването на цената беше "дадена глътка въздух за обикновения човек". "Това е едно от основните ни постижения, което направихме в областта на енергетиката. За първи път интересите на хората бяха поставени във фокуса, а не интересите на монополите и концерните", категоричен е експертът.

Сред успехите, които бяха постигнати в периода от лятото на 2013 до май 2014, той посочи също така: разделянето на НЕК и ЕСО, което е изискване по Третия енергиен пакет на ЕС. "За това нещо предишното правителство /на Борисов – бел.ред./ беше изразходвало милиони левове за консултанти, но не беше направило нищо. Ние го направихме без да харчим каквото и да било. Ако не бяхме го направили, това щеше да доведе до санкции от ЕК", уточни Таско Ерменков.

Сред останалите постижения той изброи разширяването на износа на ток, което беше спряло по времето на ГЕРБ. "Заедно с разширяването на износа успяхме да създадем условия за повече работа на миньорите, което никак не е маловажно. Със заповед на министъра на енергетиката беше вдигната цената за изкупуването на въглищата, което доведе до допълнителни приходи за минните предприятия, включително и за миньорите", каза Ерменков.

Той подчерта, че това са все неща направени в полза на държавата и енергетиката. "Мерки, които бяха краткосрочни, те нямаха хоризонта на една системна работа, но за една година толкова. Лошото е, че това, което виждам в момента, е връщане в изходни позиции, вместо да търсим от тази база възможности за по-нататъшно развитие", заяви в заключение той.