Според целите, формулирани в "Националната космическа политика на САЩ", които бяха публикувани от администрацията на президента Барак Обама, а също в редица други документи, НАСА започва подготовка за мисии на Марс, съобщи на сайта си американското космическо ведомство.

За целта през 2025 г. НАСА планира с помощта на управляемо космическо устройство да улови астероид и да го достави на окололунна орбита. Специалистите разчитат този астероид да послужи като промежутъчна база за астронавтите по пътя им към Марс. Американците планират да кацнат там през 30-те години на ХХI век.

НАСА ще модернизира ракетите си носители за мисиите до Марс и ще създаде нови космически кораби и сонди. До 2018 г. космическото ведомство на САЩ планира да завърши модернизацията на свръхтежката ракета носител SLS (Space Launch System).

Очаква се да приключи и изграждането на совалка за многократно ползване тип Орион, която трябва да замени совалките, които вече не се използват. С помощта на новата през 20-те години на нашия век НАСА планира да изследва окололунния астероид.

Според експертите НАСА е натрупала достатъчно опит по изучаване на околоземното пространство, Луната и Марс, което ще й позволи да започне да подготвя полети на астронавти до Червената планета.

Марсоходът "Кюриосити" и неговите два предшественика са натрупали немалко данни за опасностите при далечните пътувания, включително за радиацията и за атмосферата на планетата. Сега главната задача на НАСА е да подготви полетите на астронавти до Марс.