Болница, ремонтирана, включително и с дарение от японци, днес е в тотална разруха. Сградата на бившата тубболница в Сливен е с разбити прозорци, дограмите са изнесени, кабелите са изтръгнати старателно от стените. За капак сградата е паметник на културата, информира Нова тв.
През 2008 година никой не е предполагал, че две години по-късно болницата в Сливен ще бъде затворена. Тогава японци през посолството си у нас даряват 40 000 евро за ремонт. А Здравното ни министерство – още повече – 190 000 лева. Малко след като тези пари са налети тук, болницата е обявена в ликвидация и разрухата започва.

Ликвидатори е имало, но за малко. Договорите им с министерството изтекли и повече никой не се сетил за сградата. Така над 260 хиляди лева за ремонт отишли на вятъра.

По време на снимките на репортажа екипът на Нова тв се натъква на документи от архива на болницата – фактури за приходите през годините, трудови книжки на лекари, работили в тубболницата, както и медицински досиета на пациенти. Всички съдържат лични данни и са свободно достъпни. На място има и епруветки с неясно съдържание. Също и апарати, които видимо не са използвани, но са разбити и разграбени.

Междувременно дарителите от Япония са силно недоволни, че болницата вече не работи и парите им са дадени напразно.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че тубболницата е ликвидирана заради лошо финансово състояние, лоша база, неподходяща за пациентите, които и без това намалявали. От министерството не знаели за активите и ремонта, платен две години по-рано с японски пари. Въпреки че самото министерство е дало още 190 хиляди. Ликвидаторите не им казали за дарението, а трябвало. Ликвидаторите пък твърдят, че са изпратили доклад до министерството преди два месеца. Направили били всичко възможно да спасят от разграбване болницата и дори са предали активите й на трети лица. Охрана няма, защото няма кой да плати и разходите към охранителната фирма, натрупани дотук.