Ускореният график на ъпдейти, вкл. на сигурността и функциите, ще позволи на компанията да реагира по-гъвкаво на нуждите на потребителите и партньорите.

Microsoft ще смени рязко подхода си за обновяване на Windows. Вместо да пуска големи ъпдейти веднъж на няколко месеца, какъвто бе априлският Update 1 на Windows 8, компанията ще актуализира системата с нови функции и корекции в сигурността ежемесечно.
По този начин Microsoft ще реагира по-бързо на нуждите на потребителите и партньорите. Месечните обновления не само ще коригират грешки в сигурността, но и ще подобряват различни аспекти на системата, става ясно от публикация в блога на Брандън Лебланк, маркетинг мениджър в компанията.
В бъдеще потребителите на Windows 8 няма да получават специални пакети за обновление от рода на 8.1 или Update 1. Вместо това системата за ежемесечни обновявания ще позволи на компанията да подобрява платформата по-гъвкаво и по-бързо, отбелязва Лебланк.
Три ключови подобрения ще въведе обновлението през август, известно неофициално като Windows 8.1 Update 2 (но Microsoft вече няма да ползва подобни наименования на ъпдейтите). На първо място са добавени нови опции за сензорните панели. Чрез т.нар. Precision Touchpad потребителите ще могат да оставят сензорния панел работещ при включване на мишка, както и да настройват някои действия.

Второ, добавена е поддръжка на технология Miracast Receive. Налице е нов API (приложен програмен интeрфейс), който позволява на x86/x64 системи да работят като приемници на безжичен сигнал по технология Miracast. Третата важна промяна е минимизиране на броя на заявките за достъп до акаунти в сайта SharePoint Online.
Обновлението на Windows 8.1 този месец ще стане достъпно на 12 август. Потребителите, които са активирали опцията за автоматично обновяване, ще получат ъпдейта без да предприемат някакви действия. Останалите могат да инсталират обновлението ръчно чрез системата Windows Update.