Провеждането на Международната транспортна федерация в София, в която участват 115 страни е признание за Съюза на транспортните синдикати в България.

Това заяви служебният премиер Георги Близнашки на Международната транспортна федерация (МТФ) на Конгреса на Международната транспортна федерация – за първи път в България.

Близнашки се обърна към синдикатите на форума с думите, че ще си позволи да се отклони от официалното си слово, че може, ако те са имали възможност да прегледат заглавия по българската преса и са щели да видят заглавия като "Ляв политик оглави дясно правителство". Нашето правителство е междинно правителство, служебно правителство, което трябва да проведе честни и свободни избори в страната ни, обясни им той.

Като човек, който има продължителна кариера, свързана с формирането на общественото мнение, изграждането на отношения на солидарност, както сам се определи служебният премиер, заяви, че иска да каже на синдикатите, че тяхната дейност е изключително трудна, защото понякога другите не разбирали това, което се опитваме да направим на тях.

Самият аз много пъти съм бил изправен пред такива ситуации, разказа им Близнашки. Преди 6-7 години в България беше въведен плоският данък и това беше направено от моята собствена партия тогава-БСП. Спомням си, че произнесох голяма реч в НС по този повод, която не срещна никакъв отклик в пресата, а може би това беше най-добрата реч, която съм произнасял през живота си. Спомням си как тогава ми се обади един от новите богати хора, който ми каза следното-"Георги, ти изпълни своя дълг, но хората, чиито интереси се опитваш да защитиш не те разбират, но другите, чиито интереси накърняваш много добре разбират и никога няма да ти простят това, което направи, заяви Близнашки.

Според него, е нужна солидарност в борбата за социална справедливост и добави, че тази дейност може не винаги да е благодарна, но е изключително благородна. Изправени сме пред нови и различни предизвикателства-развитието и на икономическите и обществените процеси и демографски проблеми, добави той.

Фактът, че България е домакин на международно събитие от такъв мащаб е знак за висока признателност за синдикалната ни общност и за страната ни като член на ЕС. Конгресът е най-голямото синдикално събитие, състояло се някога у нас, коментира той форума на международните транспортни работници, който преминава под мотото "От глобална криза към глобална справедливост: Транспортните работници отговарят на удара!".