На Запад пенсионерите карат „Ауди"-та и „БМВ"-та за по 100 бона, аз съм щастлив с електрическия мотопед. Докараха ми го от Швеция, но го подсилих с по-мощен акумулатор. Това твърди пред 24rodopi.com 87-годишният Хасан Али Мустафа, който обикаля селата в Източните Родопи с електрически мотопед.
„С електромотопеда съм добре, не плащам нищо за гориво. Като се изтощи, зареждам акумулатора и пак съм на път – при роднини в други села, при приятели, на петъчна молитва", допълва дядо Хасан, който е от махала Воден към кметство Фотиново, община Кирково.

Всички в района познават дядото-техничар. „Навремето от мотор на обикновена руска пералня превръщаше дървения дибек (бурило - б. р.) в уникална машина за айран и масло. Работеше в местното ТКЗС, от тогава го знаем, че е голям майстор и най-добрия сенокосач в района", казват за дядо Хасан фотиновчани. Викали му Тейярето (Хеликоптера).

За новото си творение, Хасан Мустафа казва, че „знае за продажбите на китайски електро-мотопеди в България, но не е трудно от мотопед да се направи машина за придвижване с електричество, стига акумулатора да е мощен".

„Ако ще си купувате, най-важното при избора е да се види мощността на електродвигателя. От това зависи какви наклони ще казвате, какъв товар може да пренасяте, дали втори човек може да се качи и т.н. Аз мога да развивам и до 45 км в час, но не си позволявам толкова. Важното е да стигна жив и здрав", казва най-доволният родопски пенсионер.

Бай Хасан кара „Хасан Сузуки", казват по-младите в селото.