Загрижените собственици на домашни любимци вече ще могат да купуват устройство, което следи постоянно пулса на кучетата и котките им и дори броя на калориите, които горят, съобщава в. "Дейли телеграф".

"Умната каишка", която ще бъде пусната в продажба във Великобритания догодина, се прибавя към нарастващия брой устройства, използвани по традиция да предпазват хората, но сега се прехвърлят и към домашните любимци.

Каишката ще позволи за първи път на кучетата и котките да "казват" на собствениците си как се чувстват, съобщават производителите. Тя ще помага на хората да създадат "персонализиран здравен профил" на домашните си любимци и ще им позволява да правят сравнения със сходни котки и кучета.

Ветеринарни лекари приветстват иновацията и твърдят, че тя ще помогне за диагностицирането и справянето със заболявания. Миниатюрни сензори, вградени в каишката, измерват автоматично температурата, пулса и дишането на домашните любимци, както и дейността им и изгорените калории.

Компанията производител на монитора ПетПейс твърди, че той ще помогне на собствениците и да разберат дали животното изпитва болка, като оценява психологически и поведенчески признаци. Вграден в каишката софтуер анализира информацията във връзка с историята на домашния любимец и специфични за породата му критерии.

Собствениците на животните и ветеринарните лекари могат да бъдат уведомявани с имейл или текстово съобщение за "аномалии или подозрителни тенденции". "Тази каишка ще позволи за първи път на домашните любимци да "казват" как се чувстват", смята ръководителят на ветеринарния отдел на ПетПейс д-р Асаф Даган.

Мониторът вече е пуснат в продажба в САЩ след тригодишни изследвания на цена от 150 долара и ще се появи във Великобритания догодина.