Запис със скрита камера на полицаи в представено като ексклузивно разследване БНТ, показа тади сутрин условията и начина, по който се охранява българо-турската граница при Елхово. Неофициално полицаите твърдят, че има техен колега, който е починал след като паднал от каросерията на камион.
Също неофициално те казват, че нямат инструктаж как да действат когато се натъкнат на бежанци, по-точно неясните инструкции гласели да бият и да връщат бежанците в Турция.

- Няма такъв случай, при който наш колега в последствие да е починал, – отрече по телефона на живо в предаването главен комисар Захарин Пенов, директор на “Гранична полиция”. Той посочи случай с полицай от Севлиево, който се подхлъзнал, ударил си е главата, прегледан е в болницата в Ямбол и сега е на домашно лечение.

“Условията са тежки никой не го отрича, полагаме усилия да подобрим тези условия”, каза гл. комисар Пенов. Той отрече също така да са давани инструкции на полицаите по границата да бият бежанците и посочи че “определено служителите са оборудвани със всичко необходимо” в отговор на въпроса имал и места кадето полицаите са буквално с голи ръце и със фенерче срещу групи, които идват на българската граница – без въоръжение и без помощ и подкрепа от колегите полицаи защото са разделени от огромни пространства един от друг:

"Доста образен беше разказът, но определено нашите служители са оборудвани с всичко необходимо… Имат възможност да използват всичко онова, което е заложено и е разрешено от законодателството. Съобразно ситуацията имат право и на употребана оръжие, и на помощни средства, на физическа сила тогава когато ситуацията съответства на заложените в закона …

Няма починал полицай на границата, съобщиха и от пресцентъра на МВР във връзка с разпространена информация в сутрешния блок на БНТ за полицейски служител, който е претърпял инцидент по време на дежурство на границата и впоследствие е починал. Проверката на МВР сочи, че такъв случай няма.

Според председателят на синдиката на служителите от МВР Валентин Попов, полицаите работят при доста тежки условия, но се и полагат усилия тези условия да се подобрят. Попов не скри, че има проблеми от оранизационен, логистичен и на места от оперативен характер, но, по думите му информацията се предава за да се решават проблемите. Той не отрече също, че преди около месец е имало инцидент с паднал колега, но отрече твърденията, за смъртен случай.