Стотици камиони със зърно блокираха входа на Пристанище Бургас заради започналия износ на пшеница. Шофьорите чакат ред повече от денонощие.

Колоната от камиони е дълга километри. Шофьорите не са спали, за да не губят ред. Георги е пристигнал от Елхово. В занаята е от 35 години.

"Вътре има 100 камиона, отвън – 150 и нищо не върви, как ще я караме така, какви заплати ще взимаме, един курс 50 лева излиза, аз три дена като го правя смятайте за какво става въпрос. Няма храна, няма условия елементарни, даже вода няма от къде да си налее човек", оплака се той.

"Къде да спреш, а кажете ми къде да спра? Тук на паркинга вземат пари, там пишат актове, на другия му пречиш", възмути се негов колега.

От Община Бургас са поставили знаци и са направили безплатен паркинг, но шофьорите се страхуват да не загубят реда си за влизане в пристанището. Органите на реда се намесват само когато напрежението ескалира. Според водачите, вътре в пристанището има достатъчно място, но организацията е лоша.

"Превозвачите на зърно трябва да си предупредят хората да не идват тук да стоят, а да си изчакват там на място. Там от където вземат и товарят продукцията си. Товарят в Стара Загора, Свиленград, Ямбол. Разбирам ви, просто кажете къде да ги сложим, кажете къде?", заяви организаторът охрана на БМФ Порт Бургас Георги Чалъков.

Изпълнителният директор на частния пристанищен оператор каза, че хаосът извън територията на пристанището трябва да се регулира от спедиторите и доставчиците на продукция. Жалби са подадени и до омбудсмана на Бургас.