Кандидат морски офицери са двамата 19-годишни менте тото-милионери, които опитаха да присвоят джакпота от над 5 милиона лева. Варненските кадети били закопчани, след като станало ясно, че са хакнали централния сървър на „Българския спортен тотализатор” и „измамили” системата, че са познали шестте числа от 51-ви тираж на играта 6 от 49 с подаден онлайн фиш.
Идеята за пробива в системата на БСТ била на един от двамата тийнейджъри, който пък я предложил на приятеля си хакер. Той от своя страна се съгласил да се пробват, за да видят какво ще стане и седнали на домашния му компютър. Схемата била добре замислена, тъй като двамата се възползвали от опцията да пуснат фиш онлайн и така си спестили проблема с фалшифицирането на добре защитените хартиени квитанции, издавани в тото пунктовете. Те попълнили електронен фиш и само секунди след изтеглянето на печелившите числа, проникнали в сървъра за залагания и върнали часовника с повече от час назад, за да бъде валиден техният фиш, съобщи БНТ. Системата за обработване на залози веднага засякла манипулацията и по този начин специалистите от „Киберпрестъпления” към ДАНС успели да установят опита за измама.

19-годишните мними тото-милионери били закопчани във Варна и моментално признали за безпрецедентната кибер шашма. „Беше по-скоро на шега”, оправдали се тийнейджърите след задържането си, довериха още запознати.

Още в петък двамата варненци, които бяха задържани за срок от 72 часа с прокурорско постановление на Софийска градска прокуратура, бяха конвоирани към столицата. Очаква се днес или утре спрямо тях да бъде внесено искане в съда за постоянното им задържане под стража или държавното обвинение само да определи по-лека мярка за неотклонение, ако прецени, че за нуждите на разследването не се налага те да останат зад решетките.