Американската социална мрежа за професионални контакти LinkedIn.com е извършила анкета сред 11 500 души за приятелските отношения в офиса.
Почти половината от специалистите, участвали в проучването, са казали, че дружеските връзки с колегите им са ги направили щастливи, съобщи "Бизнес стандарт".
46% са били уверени, че именно подобно приятелство прави работата в службата по-приятна.

Експертът на LinkedIn Никол Уилямс отбелязва, че създаването на дружеска атмосфера в офиса може значително да повиши продуктивността на сътрудниците.
Почти всеки пети (18%) е бил подтикван от приятелството на работното място да се съревновава с колегите си.

68% от младите хора са признали, че биха жертвали приятелството заради повишението, a 62% от по-възрастните никога не биха постъпили по този начин.
50% от младежите са изразили мнението, че дружбата в офиса повишава мотивацията им за работа. 45% от участниците на възраст 55-65 години са казали, че добрите връзки с колегите им не влияят по никакъв начин на производителността на труда им.

51% от служителите в Индонезия са изразили мнението, че колегите им ги разбират по-добре, отколкото близките приятели. Във Великобритания на това мнение са били само 9%. В Индия една трета от хората са били уверени, че приятелите на работното място са способни да ги разбират повече, отколкото законните им половинки.