В Турция днес се провеждат първите преки избори за президент.
Кандидатите за поста са трима – премиерът Реджеп Тайип Ердоган от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), Екмеледин Ихсаноглу – общ кандидат на главните опозиционни формации Народнорепубликанската партия (НРП) и Партията на националистическото действие (ПНД), и Селяхаттин Демирташ от прокюрдската „Демократична партия на народите“ (ДПН).

Близо 53 млн. турци ще могат да употребят правото си на глас в над 160 хил. избирателни секции.
Гласуването започна в 8 ч. и ще продължи до 17 ч.
Според социологически проучвания много вероятно е Ердоган да спечели още на днешния първи тур, като събере над 50% от гласовете. Между 37 и 38% от турците се очаква да гласуват за кандидата на опозицията Ихсаноглу, а за прокюрдския политик Демирташ –между 6,5 и 8%.
Ако се стигне до втори тур на президентските избори, той ще се състои на 24 август.
Тези президентски избори са изключително събитие за Турция, защото за пръв път държавният глава се избира чрез пряк вот.
Предварителни резултати се очакват час след края на гласуването.

Миналата седмица приключи предварителното гласуване за около 2,7 млн. турските граждани, които живеят в чужбина. Между 28 юли и 5 август те за пръв път имаха демократичното право да гласуват в страните, в които живеят. Бяха разкрити избирателни секции в 56 страни. В България, където са регистрирани 8287 турски избиратели, бяха разкрити избирателни секции в турските дипломатически представителства в София, Пловдив и Бургас.

Избирателната активност обаче беше слаба. Според в. „Хаберлер“, което се позовава на данни, предоставени от организацията „Гурбетчийските гласове зад граница“, около 5% от турските граждани, които живеят в чужбина, са се явили да гласуват. За вота зад граница е била приложена системата за предварително записване, но само 178 959 души са дали предварително заявки.

Според анализатори системата за предварително записване за гласуване не е ефективна и е имала по-скоро негативен ефект.
Бюлетините, подадени зад граница, се броят в Турция. Запечатани в чували, те бяха транспортират със самолети на „Търкиш еърлайнз“ в Турция. Резултатите обаче ще бъдат обявени след приключване на изборния ден днес.