Германски музей поиска Дядо Коледа да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО с мотива, че той произхожда от Германия и има опасност да бъде засенчен от американския Санта Клаус.

Фелиситас Хьоптнер, директор на Германския коледен музей в баварския град Ротенбург, смята, че германският произход на Дядо Коледа е "заплашен". Според нея германците вече не разбират произхода на Добрия старец и разликата между него и вечно смеещия се Санта Клаус, който бил пренесен от германски имигрант в САЩ през 19-ти век.

Нейният музей е поискал Дядо Коледа и гръцкият свещеник от четвърти век Свети Николай, от когото той произхожда, да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО на неприкосновеното културно наследство.

Хьоптнер заяви, че германският Дядо Коледа е бил създаден от видна светска фигура след Реформацията, когато протестантите отхвърлят молитвите към светците и създават традицията за даване на подаръци на Свети Николай.

Съвременният вариант на Дядо Коледа се очертал в средата на 19-ти век, когато списание в Мюнхен публикува рисунка на мрачен човек в палто с качулка, който носи в снега коледно дърво, украсено със запалени свещи, казва Хьоптнер.

Десетилетия по-късно германският карикатурист Томас Наст пренесъл традицията в Америка и модернизирал Добрия старец в илюстрациите си, като заменил качулката с шапка и скъсил палтото му. Различни са мненията как то станало червено. Според Хьоптнер това станало благодарение на Кока-Кола, която го облякла в корпоративния си цвят за своя коледна реклама през 30-те години на миналия век.

Хьоптнер казва, че участието на Добрия старец в рекламите на безалкохолната напитка обяснява защо той винаги е усмихнат. За сметка на това германският му "колега" понякога е и мрачен. "Традиционният Дядо Коледа носи подаръци, но също така може да налага наказания. В нашите детски градини германският Дядо Коледа продължава да пита: "Беше ли добро дете?", отбелязва Хьоптнер.