Сложна и рядка интервенция извършиха специалистите от Втора хирургия на УМБАЛ "Александровска", отстранявайки 25 килограмов тумор от корема на 50-годишен мъж от Русе, съобщиха от болницата.

Пациентът от година и половина имал оплаквания, свързани с дифузни болки и подуване на корема. Коремната обиколка растяла непрекъснато и причинявала на моменти обструкция (запушване) на червата. "Мъжът е лежал в няколко клиники на страната, но с лечението е постигнат временен ефект, никой не се е наел да го оперира", коментира д-р Светослав Тошев, асистент в хирургичната клиника на УМБАЛ "Александровска". От последното място, където е консултиран, му дали още 3 месеца живот.

"Псевдомиксом на перитонеума е изключително рядко туморно заболяване, което най-често се представя като т.нар. "желиран корем". Развива се прогресивно около 50 годишна възраст и по статистика засяга не повече от 1-2:1 000 000 души в света. Тъкмо поради това, че заболяването е много рядко, етиологията и развитието му все още са неизяснени. За втори път имам такъв случай за 12 годишната си хирургична практика, но тук нещата бяха много напреднали", пояснява д-р Тошев.

Туморът обхваща всички коремни органи, но операцията приключва за 4 часа без усложнения, благодарение на перфектната координация на екипа от хирурзи (д-р Светослав Тошев, д-р Манол Соколов, д-р Ангел Арабаджиев) и анестезиолозите д-р Александър Тодоров и д-р Борис Блажев. Експертите се надяват след отстраняването на тумора, химиотерапията да предотврати развитието на рецидив и животът на човека да продължи нормално.

В момента пациентът се възстановява в реанимацията на Александровска болница. Адекватен е, състоянието му е стабилно.